Recomanacions de l'ús d'internet en nins i nines

Internet i els joves


Són molts els riscos que corren els nins i les nines quan naveguen per Internet i per això és necessari aconsellar-los amb anterioritat perquè naveguin amb seguretat i coneguin els perills i les trampes que els assetgen.

  • Quins són els consells fonamentals que han de seguir els nins i les nines a les xarxes socials?

1. Quan us faceu un perfil social, configurau adequadament la privacitat perquè el contingut que publiqueu només pugui ser vist pels vostres amics.

2. Teniu en compte que les persones que coneixeu per Internet són desconegudes en la vida real, NO SÓN ELS VOSTRES AMICS!

3. No publiqueu a Internet informació personal com ara el vostre telèfon, adreça etc.

4. Quan publicau una foto a Internet, en perdeu el control de la seva difusió i durada. Encara que després s'esborri, mai no desapareix de la xarxa.

5. A Internet cal comportar-se amb respecte i educació. No faceu als altres el que no vulgueu que us facin a vosaltres.

6. Denunciau les persones o les accions que perjudiquin els altres. Si coneixeu algú que estigui essent assetjat, denuncia-ho!

7. Si adquiriu un telèfon mòbil amb Internet, desconnectau l'opció de geolocalització, així quan publiqueu al vostre mur des del mòbil ningú no sabrà on sou.

8. Guardau les converses del xat, ja que us poden ser útils en cas que hi hagi algun problema.

9. Si us passa alguna cosa que no us faci sentir bé a Internet, comunicau-ho als vostres pares. Heu de saber dir NO a les coses que no vulgueu fer i comptar amb els pares, que són els vostres millors aliats!

10. El millor filtre d'Internet és el coneixement!

  • Quins són els riscos per als nins i nines a Internet i a les xarxes socials?

- Grooming: una pràctica a través de la qual un adult es guanya la confiança d'un menor amb un propòsit sexual.

- Sexting: intercanvi de fotografies o vídeos amb contingut eròtic entre els mateixos joves, amb les quals després arriben a extorsionar-se tot causant danys psicològics importants.

- Ciberbullying: assetjament entre menors que a Internet, pel seu caràcter global, suposa un problema greu que pot arribar a generar molt danys no només als nins i a les nines, sinó també a la seva família i amics.

  • A partir de quina edat entren els nins i les nines a les xarxes socials?

A Espanya, l'edat mínima per accedir a una xarxa social, excepte a les específiques per a menors, és de 14 anys.

  • A quina edat els nins i les nines disposen ja del seu propi telèfon mòbil?

El desenvolupament de la telefonia mòbil i dels coneguts Smartphones permet que els joves puguin tenir accés a Internet directament des de la butxaca. L'edat mitjana d'inici en la telefonia mòbil se situa entre els 10 i els 12 anys. A més, la majoria de menors accedeix a Internet a casa o al carrer.

  • Com advertir-los dels perills d'aquesta nova forma de comunicació?

- Els nins i les nines han de valorar, d'una banda, la comunicació física per sobre de la que poden entaular a través de les noves tecnologies i, de l'altra, els avantatges de conèixer l'interlocutor davant els riscos de no fer-ho.

- La seva educació és la base d'un Internet més segur. Així, és important dir-los que han de tenir en compte que parlar habitualment amb un desconegut a Internet no el converteix en conegut.

- L'addicció a les noves tecnologies és un problema en alça que els pares i les mares no han de descuidar. El temps que passin els vostres fills a Internet ha de ser limitat, segons siguin les motivacions d'ús de la xarxa i l'edat.

Per a més informació podeu visitar la web 'Tu decides en Internet', on trobareu molt material per poder afrontar aquest problema cada vegada més comú.


 

 
 

Plaça de Sant Ignasi 1. 07550 Son Servera (Illes Balears)

Telèfon: 971 567 002 | Fax: 971 568 101

ajuntament@sonservera.es - incidencies.portal@sonservera.es

Panel Cookies